Ризикот од инфекција со корона во затворен простор е ист, без оглед дали луѓето се оддалечени два метра или 20 метри, дури и кога носат маска, тврди ново истражување на експерти од Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ). Новата студија ги доведува во прашање упатствата за одржување на растојание што се усвоени низ целиот свет.

Професорите од МИТ, Мартин Базант и Џон Буш, кои предаваат хемиски инженеринг и применета математика, развиле метод за пресметување на ризикот од изложеност на коронавирусот со употреба на разни фактори на ризик, особено времето минато во затворени простории, циркулацијата и квалитетот на прочистувањето на воздухот, имунизацијата, видот и циркулацијата на вирусот, употребата на маски и варијабли како што се брзината на дишење, јадење, комуникација или пеење, пренесува Си-ен-би-си.

Со ова истражување, двајцата научници ги доведуваат во прашање препораките на Националните центри за контрола и превенција на болести и Светската здравствена организација.

„Укажавме дека нема вистинска корист од примената на правилата за минимално растојание од два метра, особено кога луѓето носат маски“, тврди професорот Базант.

Според него, всушност нема физичка основа затоа што воздухот што едно лице го издишува додека носи маска се крева и паѓа на друго место во просторијата, така што сте поизложени на вирусот во позадина, отколку на вирусот што го издишува лицето пред вас.

Базант додава и дека упатствата за ограничување на капацитетот во затворените простори се исто така неправилни. Тој вели дека 20 луѓе собрани внатре во рок од една минута веројатно би биле добро, но не и по неколку часа.

„Она што нашата анализа го покажува е дека многу простори што се затворени навистина не треба да бидат. Често просторот е доволно голем, вентилацијата е доволно добра, времето што луѓето го поминуваат заедно е такво што овие простори можат безбедно да работат дури и со полн капацитет“, смета професорот.