Нова лавина предизвика смрт на скијач кај Доломитите, кој стана четврта жртва на снежни врнежи на италијанските Алпи во последните 24 часа, јави БТА. Скијачот е едно од четворицата луѓе во лавината во близина на засолништето утрово.


Вчера снежна маса  зафати група германски скијачи во долината Сеналес, провинција Болзано. Две 7-годишни девојчиња и една мајка беа убиени.

Инспекторите проверуваат дали наклонот требало да биде затворен за скијачите тој ден, со оглед на високиот ризик од лавини. Силните ветрови ја зголемија опасноста од лавини во италијанските алпинистички ски области, кои беа посетени од многу луѓе за време на празниците.