Командантот на Централниот воен округ, генерал-полковник Андреј Мордвичев управуваше со операцијата во Авдеевка.Лани во март британските, медиуми објавија дека Мордвичев бил убиен на 19 март 2022 година.

48 годишниот Мордвичев потоа оживеал за време на битката во Маријупоље, потоа умрел кратко време, па повторно оживеал и оттогаш не се споменувал.