Луда завршница во групата Е во Катар. Епилогот е Германија испадна а Шпанија се извлече. Јапонија ја победи Шпанија со 2-1 а Германија залудно ја победи Костарика 4-2.

Германија пред последните 90 минути во групната фаза беше е на последното место, имаше само бод на своето конто, а против Костарика и требаше што е можно поубедлива победа за да се пласира во следната рунда од натпреварувањето, но и за остатокот од коцките да се редат.

Пласманот на „панцерите“ најмногу зависеше од селекцијата на Шпанија и посакуваната победа против Јапонија, но и реми но тоа не се случи.