Гробиштата Верано зафаќаат околу 83 хектари кои  се вечен дом на Синиша Михајловиќ и почивалиште на многу познати италијански личности. Ова почивалиште постои, верувале или не, 20 векови.

Гробиштата Верано се пространа градина со ридски делови кои наизменично се менуваат со други рамни, во кои се наредени значајни гробни споменици, во различни форми, техники и стилови: неокласицизам, реализам, еклектицизам, симболика, сецесија, футуризам. Изградените дела се експонати на римската и италијанската уметничка средина од втората половина на 19 и 20 век.