Италија не може да се помири со елиминацијата од Светското првенство. Тамошните медиуми бараат промена на форматот во квалификациите. Како пример ги наведуваат тие во Јужна Америка.

Не дека се бара оправдување, но нешто не е во ред со квалификациите, пишуваат медиумите во Италија.

Како пример го дадоа Уругвај и Еквадор, тие имаат по шест порази во квалификациите и одат на СП, Италија со само еден не успеа да се квалификува.

Во слична состојба е и Македонија.Нашиот тим ги победи Италија и Германија и можно е да не игра на СП во Катар.