Шпанија би  можела да одбие да игра со репрезентацијата на Косово во квалификациите за СП во Катар.

Шпанија не го признава Косово како независна држава и прават споредба со нивната покраина Каталонија која се бори за истите права. Но, на Шпанците им се заканува сериозна казна од УЕФА ако одбијат да настапат.

Од таа група ниту Грузија ниту Грција не го признаваат Косово но тие се согласуваат да играат против нив.