Малкумина знаат дека еден од хероите од филмот и серијата „Монтевидео“ е поврзан со Македонија. Тоа Благоје Маријановиќ Моша. Тој е првиот професионален фудбалер од овие простори.

За време на Втората светска војна бил во заробеништво а после војната се посветил на професионалната кариера. Ги водеше Торино и Катанија но прилепска Победа во шеесеттите години од минатиот век. Потоа имаше и мозочен удар а почина во 1984 година.