Југословенската кошарка имаше ѕвездезни моменти но најблескавиот го доживеа во 1970 година кога стана светски шампион. На светското превенство на кое беа домаќини во Љубљана ја совладаа САД со 70-63.

За југословенската репрезентација тогаш играа Крешимир Ќосиќ, Иво Данеу, Драган Капичиќ, Петар Сканси,Никоа Плеќаш,Дамир Шолман.. селектор беше Ранко Шеравица, а негов помошник нашиот Лазар Лечиќ.

Пред неколку години се сними и филм за овој успех, а Лазар Лечиќ го играше актерот Сашко Коцев.