Белград беше еден од најсериозните кандидати за домаќин на Летните олимписки игри 1992 година. Сепак на крајот победи Барселона а како причина за тоа беа војните во поранешна Југославија и санкциите.

Кампањата што Белград ја водеше претоа беше токму безбедноста и стабилноста. Никој не ни знаеше што ќе се случи само неколку години подоцна. Тој период почна да се зборува и за изградба на белградска арена која беше завршена дваесеттина години подоцна.