На оние кои мислат дека ќе извршат најголем притисок Србија да го признае независно Косово, им велам: „Никогаш нема да признаеме независно Косово, можете сите да нѐ убиете“ – изјави претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, кој се обрати до јавноста на прес-конференција во врска со полицискиот напад на Косово во Бањско.

Вучиќ напомена дека во истото имало инсинуации дека српската војска ги дала униформите и дека Србија е виновна за денешните настани.

– Тоа не се униформи на војската или полицијата на Србија. Униформите се купуваат на пазар и не е проблем да се набават – изјави Вучиќ.

Тој рече дека без дозвола на КФОР не може да се влезе по мирен пат. Додаде и дека со Петковиќ е цел ден „во контакт“, а луѓето на северот на Косово и Метохија се во страв.

– Мислам дека проблемот не е во тоа што денес луѓето беа затворени, туку што Албанците пукаа во околните куќи. Не ја разбрав смислата на сето тоа – рече Вучиќ и посочи дека Албанците веројатно се плашеле дека имаше некој во тие куќи што ќе им се спротивстави.

КФОР е задолжен за слободата на движење, тие требаше да ги заштитат и да ги отстранат барикадите, потсети претседателот.

– Ние постојано следиме што се случува. Имаше толку многу проблеми и неволји што едноставно не можевме да го направиме тоа порано. не можам да излезам пред народот со тоа што го читам во весникот, како што другите излегуваат цел ден со полуинформации. Многу Срби загинаа за слободата на Србија и за Косово и Косово во Србија, но едно е Сигурно, Косово никогаш нема да добие независност од Србија. Колку и да се трудат странските фактори… Ќе носиме одлуки вести за наредните денови – посочува Вучиќ.

Коментирајќи го Михаил Рот, кој не можеше ниту да отвори уста и да ја осуди албанската полиција кога беа застрелани српските деца, претседателот посочува дека самиот Рот е еден од главните виновници за сѐ што се случува на Косово.