Приемот започнал во 18 часот во Загреб, а присутен бил епидемиолог од Хрватскиот институт за јавно здравје, кој гледал сè.

На забавата имало околу 80 гости, од кои само еден дел се познавале од претходно. Сите биле вакцинирани со две дози на вакцина, како што побарале епидемиологот и Главниот штаб. По една недела, учесниците повторно ќе бидат тестирани со за да се види дали некој се заразил.

Поканетите гости биле од различна возраст, и помлади и постари, меѓу нив, на пример, студенти по медицина, здравствени работници, угостители и други, кои останале во ресторанот до околу 22 часот.

Овој пилот проект е подготвен од Независното здружение на угостители, за што добиле поддршка од Националниот штаб за цивилна заштита и Хрватскиот институт за јавно здравје (ХЗЈЗ).

“Му благодариме на Институтот за јавно здравје што можеше да го организира ова заедно со нив. Целта е да докажеме дека настаните се безбедни и дека можеме да продолжиме да работиме. Учесниците се лица кои биле вакцинирани со две дози. Угостителите се мачат под товарот на кризата со пад од над 80 проценти. Со ова ја отворивме вратата, се надеваме на сè подобро “, рече Лисак.

Претседателката на Независното здружение на угостители, Жаклина Троскот, која исто така е една од иницијаторите на оваа идеја, смета дека ова е добар начин да се покаже дека е можно да се одржуваат настани.

„Очекуваме дека по седум дена резултатите од тестот ќе бидат поволни и без ширење на инфекцијата и дека епидемиолошките мерки, евентуално пред 1 јуни, би можеле да бидат релаксирани и дека сè што не работи ќе започне со работа, вклучително и внатрешноста на рестораните, концерти, фестивали додека пандемијата сè уште трае“, рече Троскот.

“Врз основа на еден или два настани, нема да можеме да извлечеме заклучоци за целото население. Засега е рано”, рече епидемиологот на ХЗЈЗ, Дијана Маер.

Очекуваме сè да биде во ред затоа што се вакцинирани, но сè е можно, секогаш можат да бидат заразени, прашање е дали ќе имаме нови видови, рече Мајер во одговор на забелешката на новинарот дека е можно учесниците на вечерата да се заразат на друго место.

„Вакцинацијата е важна и голем процент на вакцинирани граѓани значително ќе го поедностави животот и ќе овозможи да се случат настани, но исто така и многу поголема мобилност на луѓето“, рече Мајер и додаде дека е неопходна претпазливост.