Вселенскиот патријарх Вартоломеј за телевизијата ЕРТ изјави дека Руската православна црква ги предала отците на православната црква со поддршката за нападот врз Русија.

Војната во Украина, Москва, на чело со Владимир Путин, ја нагласува тезата дека се работи за „специјална воена операција“ која е покрената за да се спречи геноцид во регионот на Донбас. Путин исто така истакнува дека украинските цивили ги пречекале руските војници.

Претседателот на Русија во неколку наврати изјави дека операцијата била неизбежна, бидејќи САД ја искористиле Украина за да и се закануваат на Русија.

Рускиот патријарх Кирил ја поддржал акцијата во Москва, а неговата позиција се проширила низ Православната Црква. Освен тоа, тој ги нарече противниците на Москва во Украина „сили на злото“ кои сакаат да го уништат историското единство на двете земји.