Шефот на унгарската дипломатија Петер Сијарто истакна дека помошта за Македонија  можат да си ја дозволат бидејќи поврзувањето меѓу Кина и Унгарија оди многу добро, и добиле линија за производство од Кина при што сега самите можат да произведуваат маски

Помошта за Македонија можеме да си ја дозволиме бидејќи поврзувањето помеѓу Унгарија и Кина оди многу добро. Имаме заедничка производствена линија со Кина, сега можеме сами да произведуваме маски. Донацијата ја предадов на министерот за внатрешни работи и се надевам дека ќе помогне на полицијата да си ја врши својата работа. Ова е особено важно што полицајците учествуваат во заштита на јужната граница од мигрантите што за нас е особено важно-истакна Сијартl