Одлуката на ЕУ да ги ограничи контактите и финансирањето на Анкара поради турското дупчење за пронаоѓање гас и нафта покрај брегот на Кипар, нема да влијае на нејзината одлучност да ги продолжи своите енергетски активности во регионот, соопштија од турското Министерство за надворешни работи.

Во соопштението се наведува дека тоа што ЕУ не ги споменува кипарските Турци во своите донесени одлуки на средбата на шефовите на дипломатии на Унијата, ја покажува пристрасноста на ЕУ што се однесува до кипарското прашање.

ЕУ не се согласува со турските активности за барање извори на гас на Кипар.

Министрите за надворешни работи на ЕУ, меѓу другото, усвоија одлуки за прекин на преговорите за договорот за авиосообраќај и да се намалат кредитите за Турција од ЕИБ.