На денот на роденденот на Јосип Броз неговите поддржувачи се сеќаваат на неговата посета на САД во 1971 година. Тогаш на чело на Америка беше Ричард Никсон во време на најголемата нетрпеливост со Куба.

Кога Тито пристигнал во Белата куќа извадил еден од своите топмпуси кои специајално ги добивал од неговиот пријател Фидел Кастро.

Никсон го забележал дека сака да запали му рекол: Oвде не се пуши.

На тоа Тито возвратил: Блазе си ви“ и продолжил во своето најголемо задоволство а тоа е пушењето пури.