Во воената база на Косово Бонстил меѓу стотината бегалци од Австанистан се наоѓаат и 16 терористи кои би можеле да бидат пратени во Украина.

Ова за „Ало.рс“ Џевад Галијашевиќ експерт за безбедност од Балканот. Тој вели дека војници од регионот замнуваат да се борат во војнатам најчесто на страната на Украина.

Тој нагласува дека т.н кучиња на војната не бираат ни време ни територија и дека учестуваат во војната најчесто од финанскиски причини, а помал дел од идеолошки.

Она што е зачудувачки е што во речиси сите земји е забрането учество во странски војски но и покрај тоа платеници секојдневно пристигнуваат во Украина.