Oна што во Македонија се викаше „Шарена револуција“ , во Србија се вика „Еден од пет милиони“. И двете организациии имаа иста цел, поддршка на опозицијата и доаѓање на власт без победа на избори.

Водач на српските „шарени“ е Jeлена Анасоновиќ, граѓански активист која ги предводи протестите против Александар Вучиќ. Таа признава дека е во постојат контакт со српската опозиција иако се лути што тие се обидуваат да ги присвојат иако таа сакала тие да останат граѓански.

Тоа вели посебно се однесува на Драѓан Ѓилас и Сергеј Трифуновиќ како и за новинарката Тања Војтеховски. Затоа ова движење реши да учестува на изворите и покрај одлуката за бојкот која ја донесе опозицијата.

Се борев протестите да не ги преземат партиите но не ми успеа и затоа се повлекувам. Не излегов одма за да не ме сметаат навредена. Се што правев го правев од најдобри намери но не ја видов одма намерата на другите луѓе-објаснува активистката.