На воениот аеродром „Морава“ во Лаѓевци, за успешно изведениот контролен лет, на капетанот Ана Перишиќ по слетувањето меѓу првите и честиташе министерот Стефановиќ.

Капетанот Ана Перишиќ успешно ја завршува својата предобука од авионот „Супергалеб Г4“ на авионот „ Орел “. Зборувајќи за своите впечатоци по првиот самостоен лет, таа истакна дека е тешко да се опише со зборови, а на прашањето како се чувствува како прва жена пилот што го постигнала тоа, таа одговори дека тоа е задача што ќе се труди да ја исполни најдобро што може.

Летот беше безбеден и јас сум задоволна од тоа како го изведов. Предизвик ми е да летам сама со тој авион по контролниот лет – истакна капетанот Ана Перишиќ, која припаѓа на првата генерација жени пилоти кои студирале на Воената академија за тој повик.