Лековите за желудник „ранитидин“ и „ранисан“ се повлекуваат од пазарот во Србија поради сомневања дека содржат штетни супстанции.

Со проверката е утврдена дека содржат супстанца „Н-нитрозодиметиламин“ (НДМА), која може да биде канцероген, пишува „Новости“.

Ова се прави на барање на Европската комисија и на Европската агенција за лекови од каде бараат од потрошувачите да не земаат лекови на своја рака.