Во Дубровник вчера се измерени 37,3 степени Целзиусови, со што е соборен температурниот рекорд.

Локалните медиуми јавија дека градот е зафатен со таканаречената фенска бура, поради што и во вечерните часови Дубровник беше најтопол град со 33 степени.

Инаку, највисоката јунска температура досега во Дубровник е измерена пред 16 години.

Во делови на Европа и натаму има големи жештини, незапаметени за јуни.

Освен Шпанија, Италија и Германија, на удар е и Франција каде што, исто така, се измерени температурни рекорди.