Хуан Пабло Ескобар на 9 мај ќе одржи предавање во салата на МТС во рамки на манифестацијата „Мојот татко“, каде ќе зборува и за својот татко, по што ќе следи разговор со присутните.

Хуан Пабло Ескобар во интервју за Telegraf.rs зборуваше за Пабло Ескобар, а се осврна и на познатата серија „Narcos“.

Што може да очекува публиката од вас ?

Во Белград, моето предавање ќе понуди уникатен и интимен поглед на животот покрај татко ми Пабло Ескобар и историјата на Колумбија. Присутните можат да очекуваат неспоредливо искуство кое не само што ја открива суровата реалност, туку и ја потопува публиката во длабочините на настаните што ја обликуваа една земја и една ера. Нема да има филтер во мојот наратив: ветувам транспарентност, искреност и сета моја страст кога ги споделувам лекциите научени од таквото контроверзно наследство. Тоа ќе биде седница на која вистината преовладува, обезбедувајќи единствена перспектива за која гарантирам дека нема да остави никого рамнодушен.

Дали татко ти сакаше да си го промени животот и да не го прави тоа што го правеше порано?

Би сакал да верувам дека татко ми во одреден момент од животот почувствувал каење. Сепак, морам да признаам дека никогаш не сум бил сведок на неговото каење. Тој беше човек чија потера можеше да биде запрена само со неговата смрт.

Дали е вистина дека татко ти палел пари за да те стопли?

Ова се лаги од Нетфликс, кој се обидува да ги глорифицира криминалните активности на татко ми преку филмски трикови, да го воздигне и воздигне до степен да ги натера новите генерации да веруваат дека патот до успехот може да се најде само во криминалот. Нетфликс направи значителна штета на глобалната младина со своето неодговорно раскажување приказни, кое исто така е оптоварено со политички интерес за манипулирање со вистинската историја на мојата земја и мојот татко.

Какви се вашите согледувања за серијата „Наркос“? Дали ви се допаѓа и колку вистина има во него?

Напишав статија со наслов „28 грешки на Наркос“, која беше објавена низ светот и стана многу позната. Го овластувам неговото објавување по желба. Достапно е на интернет. Нема вистина во таа серија, само манипулација со историски факти за да се прилагодат „вистините“ на погодности и во дослух со земјите и властите кои пред светот се претставуваат како непријатели на татко ми и трговијата со дрога.

Извор Телеграф.рс