Никола Шаиновиќ, некогашен потпретседател на српската влада потврдува дека имало сериозна понуда за Слободан Милошевиќ да замине во Русија и да се спаси да биде испорачан во Хах. Дури и на белградскиот аеродром дошол и авион да го земе.

Требаше рускиот авион да го земе и да го продолжи животот таму. Но, тој не размислуваше за тоа.Велеше дека не може да биде врховен командант на војска во војна и да помогне кога се ќе се заврши-вели Шаиновиќ.