Училиштето „Владислав Рибникар“  каде се случи масакрот кој го предизвика Коста Кецмановиќ како да е проколнато.Пред неколку дена кај ученик во осмо одделение е пронајден нож во ранецот што го крена на нозе целото училиште и родителите.

Подоцна се дозна дека таткото на ученикот е инспектор и го вештачел телефонот на Коста. Каква случајност зарем не?

Настанот се случил по третиот час од утринската смена кога соученик изразил сомнеж дека неговиот другар има ладно оружје во ранецот и за тоа го известил директорот на училиштето. Отишле во училницата и го нашле ранецот во последната клупа, а училишниот полицаец открил дека во ранецот има нож.