Двајца полицајци кои идентификувале лице со дебело полициско досие во загрепската населба Житњак биле нападнати. Веднаш биле опколени од неколку мажи и имало вербален, а потоа и физички напад врз полицајците. Сè уште не е познато дали полицајците биле нападнати од повеќе лица или од само едно лице од неколкуте собрани лица.

Исто така, сè уште нема официјална потврда дали сторителот или сторителите се уапсени.

Нешто пред 18 часот, по неколкучасовно блокирање на улицата , полицијата започна да ги напушта околните улици. Сепак, се чини дека потрагата по сторителите повеќе не се одвива на таа улица.

Непосредно пред 20 часот полицијата издаде ново соопштение во кое вели дека се уште трае интензивната потрага по сторителите, како и кривичната истрага.

Еден од нападнатите полицајци пукал во воздух на безбеден начин како повик за помош и предупредување, со што запрел натамошен напад врз себе и неговиот колега, а напаѓачите избегале.

Жителите на улицата „Козара“ велат дека „полицајците биле претепани и дека ова не е прв пат“.

Улицата била блокирана со часови, а на терен имало околу 20 полициски возила и околу 40 полицајци. Покрај основната полиција, имало и единица за интервенција и полицајци во цивилна облека.

Епилогот од инцидентот е сè уште непознат, дали има уапсени и ако има, колку, се наведува во хрватските медиуми.