Пред крајот на летото Грција повторно ја зафатија големи пожари. Овој пат гори островот Кефалонија која се повеќе е дестинација на туристите од Македонија. Огнот пламти во селото Лурдата каде има голем број турстички вили.

Во гасењето на пожарите учестуваат авиони кандадери а турстите се евакуирани на сигурно место.