3 април 2022 година ќе влезе во унгарската политичка историја како најзначајниот настан на унгарската демократија во ерата по транзицијата од комунизмот. Фидес победи на четвртите парламентарни избори по ред од 2010 година, а Виктор Орбан повторно ќе ја формира владата. Неделните парламентарни избори и референдумот за заштита на децата, одржани во исто време, докажаа дека унгарската демократија е жива и здрава.

Уште еднаш стана јасно дека правната рамка е стабилна и дава доволно гаранции за заштита на интегритетот на изборите, како од надворешно мешање, така и од внатрешни злоупотреби. Ова го потврдуваат бројките за излезност: околу 70 отсто од гласачите со право на глас учествувале и дале валидни гласови. Иако официјалните резултати од гласањето останува да се објават, веќе е јасно дека Фидес-КДНП постигна политички подвиг од историска големина: никогаш досега во историјата на слободни и фер парламентарни избори во Унгарија една коалиција ја добила довербата на мнозинство гласачи на четири последователни парламентарни избори.