Српската опозиција има еден мандат повеќе од партијата на актуелниот претседател Мило Ѓукановиќ. Со тоа најверојатно ќе заврши три децениското владеење на партијата на Ѓукановиќ кое почна уште во поранешна Југославија.

Српската опозиција предводена од Здравко Кривокапиќ има 41 мандат а блокот околу Ѓукановиќ 40.

Политичката ситуација во Црна Гора е навистина сложена и партиите на Србите во никој случај не би коалицирале со Ѓукановиќ кој владее со Црна Гора од 1990 година.