Ако сакаме да копаме до дното на проблемите, секогаш завршуваме на истото место: прашањето за енергијата. А ситуацијата е дека Европа остана без енергија, унгарскиот премиер Виктор Орбан напиша на „Фејсбук“.

Што и да имаме, мораме да го донесеме овде од друго место бидејќи не можеме да функционираме без енергија, дури и за иновации, енергијата е алфа и омега. Друг проблем е што енергијата што доаѓа во Европа е скапа. Сепак, мораме да се бориме со фундаменталистичките зелени и бирократите вклучени во геополитичките игри. Тие треба да бидат поразени, а овој аргумент е вистинска битка да не се исклучат различните извори на енергија – јаглерод, нуклеарна енергија, гас – од можностите.

 

Сега, од политички причини, Европа одбива да користи различни извори на енергија, со што го отежнуваме сопствениот живот и ја отежнуваме ситуацијата за нашата сопствена индустрија во глобалната конкуренција. Има малку континенти во таква тешка ситуација како нашата, но само нашиот континент им го отежнува сопствениот живот толку многу.

 

Што може да направи Унгарија во оваа ситуација? Најпрво би сакал да појаснам дека Унгарија и унгарската влада ќе го направат она што го бара татковината.

 

Нема да ни недостига енергија. Ова не е предвидување, ова е изјава на факт. Во Унгарија ќе има гас и доволно струја – истакна Орбан.