Најмалку 30 лица се приведени за време на судирите меѓу грчката полиција и група анархисти во атинската населба Ексархија, каде што пред 10 години беше убиен младиот, Алексис Григоропулос. Анархистите кон полицијата фрлаа со молотови коктели и друга пиротехника, на што полицајците одговорија со солзавец и со водени топови.


Анархистите поставија блокада на една од улиците во Ексархија од запалени контејнери со смет, со цел да го спречат пристапот на полицијата, а опожарен е и најмалку еден автомобил. При немирите се оштетени повеќе возила и причинета е заначителна материјална штета на околните објекти.

За разбивање на барикадите полицијата употреби водени топови, на што анархистите возвратија со нови молотиви коктели и пиротехника, кои врз возилото цистерна беа фрлани од балконите на околните згради. Засега нема информации за повредени лица при судирите.


На 6 декември 2008, 15-годишниот Алексис Григоропулос, беше застрелан од полицаец во атинската населба Ексархија. Полицаецот е осуден на доживотна затворска казна.