Роберт Баер, поранешен агент на ЦИА после три децении откри шокантни сознанија за војната во поранешна Југославија. Тој тврди дека во 1991 година бил во Босна и Херцеговина како дел од операцијата „Вистина“ за да предизвика омраза меѓу Србите, Бошњаците и Хрватите.

Добивме пари, неколку милиони долари за финансирање политички партии од опозиција и политичари за да сејат говор на омраза-открива агентот.

Меѓу политичарите кои ги плаќале биле Месиќ, Туѓман и Изетбеговиќ но и многу уредници и новинари од цела Југославија кои имале за задача со своите текстови и прилози да потикнуваат омраза