Прашањето за побелба на Косово кое деновиве е актуелно се чини било во плановите на САД уше пред 20 години. Поранешниот американски конгресмен и гувернер на Илионис Род Благојевиќ тврди дека Бил Клинтон во 1999 година сакал да го подели Косово но на ова се спротиставила тогашната државна секретарка Медилин Олбрај како и советникот за национална безбедност Сенди Бергер, пишува „Република.рс“.

Поделбата која била планирана среде НАТО бомбардирањето на Србија предвидувала северниот дел да припадне на Србите а јужниот на Албанците.
Благојевиќ неодамна беше ослободен од страна на Трамп и му ја преполови 14 годишната затворска казна поради корупција.