Наскоро очекуваме посета на првиот човек на компанијата и потпишување на договорот за инвестиција“, изјави добро информиран извор за „Блиц“.

Пристигнувањето на овој гигант во Нови Сад беше најавено како „револуција во реиндустријализацијата“, а компанијата, според претходните најави, треба да инвестира околу 1,9 милијарди долари во изградбата на фабриката!

Јапонските медиуми неодамна пишуваа за доаѓањето на Нидек во Србија. Така, на почетокот на ноември, токискиот дневен весник „Никеи“, изјави дека компанијата ќе инвестира 200 милијарди јени (1,9 милијарди долари) во изградба на фабрика за мотори на електрични возила.

Еден месец подоцна, градоначалникот на Нови Сад, Милош Вучевиќ, изјави дека „сигурно е дека ќе пристигне уште една странска инвестиција во Нови Сад, јапонската компанија Нидек, која произведува електромотори за разни потреби“.

Нови Сад е во конкуренција со уште два европски града за кои е заинтересиран Нидек“, рече Вучевиќ во декември минатата година, наведувајќи дека конечната одлука треба да биде донесена на почетокот на оваа година.

Вучевиќ тогаш рече дека Нидек размислува за купување на 25 хектари земјиште во индустриската зона Север 4 во Нови Сад.

Извор: blic.rs