Кевин Кертис, истражител на Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија се сеќава на 29 јуни 2001 на Видовдан кога го однел Слободан Милошевиќ во Хаг.

Ми рекоа дека ќе дојдат три хеликоптери да не земат во дворот на зградата, кој беше многу голем, за да не се знае во кој сме. Пристигнаа два мали и еден голем хеликоптер во кои ќе влеземе, па верувам дека нема да има сомнеж кој и да се обиде да не собори. Милошевиќ пристигна и изгледаше целосно изненаден, како да не можеше да поверува што му се случува. Ми рече дека немам јурисдикција над него, а јас му одговорив дека тоа ќе го видиме во Хаг. Не сакаше да зборува англиски и сè мораше да се преведе. Го прегледав целосно, усни шуплини и се. Ме праша зошто го правам тоа со оглед на тоа дека доаѓа од затвор. Му реков: „Ти си сега мојот затвореник и ќе те претресам“. Тоа не му се допадна многу. После тоа влеговме во хеликоптерот и сите тројца полетаа во исто време.

Следна станица била Тузла а оттаму за Хаг.

– Му кажав дека во хеликоптерот не се пуши, а тој ми одговори дека тоа е негов хеликоптер и дека можеш да пушиш. Го задолжив, го прашав пилотот дали може да го запали, рече дека може. Немаше цигара, па ја запали мојата. Отидовме во Тузла, каде што чекавме да дојдат Британците да го земат со авион и да го префрлат во Хаг. Милошевиќ беше нервозен, повторно побара да запали цигара во хангарот, што му дадовме.  Кога побара да оди во тоалет, му кажавме дека мора да ја остави вратата отворена и дека и таму ќе го снимаат. Тоа воопшто не му се допадна – открива Кертис.