Лидерот на Алијансата за иднината на Косово (ABK), Рамуш Харадинај, одговори на изјавата на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, кој го нарече опасна личност, изјавувајќи дека „се додека се чини дека е опасно за Србија и нејзиниот претседател, Косово е на добар пат“.

Не плашете се, господине Вучиќ. Не мора да бидете нервозни. Косово го бара само она што му припаѓа, напиша Харадинај на социјалната мрежа Фејсбук.

Тој додаде дека сепак постои начин да се избегне референдум за обединување на Косово со Албанија во 2025 година.

Постои еден многу едноставен начин, а тоа е Србија да го признае Косово како независна држава, напиша Харадинај.

Лидерот на „АBK“ исто така напиша дека Косово ќе продолжи со намерата да биде членка, како во НАТО, така и во ЕУ, но и во ООН.

Хистеричната реторика нема да не запре во нашето право да ја дефинираме иднината на Косово, рече Харадинај.

Тој објасни дека е општо познато дека неговата изјава и намера да се обедини со Албанија е резултат на постојаната небрежност на Брисел во врска со Косово.