Новак Вукоје е еден од најпознатите српски доктори.Тој беше отоларинголог кој за жал почина минатата година. Тој беше единствениот доктор во ко имаше доверба поранешниот либиски претседател Муамер Ел Гадафи.

Вукоје велел дека во Либија под Гадафи се живеело многу добро и немало ниту еден просјак и секое семејство можело пристојно да живее.

Но, она што било важно е што Генералот само во Вукоје имал доверба да го оперира.

Тоа се случуи во 2006 година кога му направив една интервенција во шатор. Никому не му е лесно пред хируршка интервенција. Ми рече цела Либија се плаши од мене а јас од еден српски доктор-раскажуваше Вукоје.