Оној што не им верува на традиционалните лекови се повеќе се враќа на лечењето што го практикувале нашите баби. Посебно кога се работи за маст од гуска. Гускината маст лечи од бронхитис, кашлица како и проблемите со дишење.

Многу е барана на пазарот но е дефицитарна бидејќи гуски се помалку се одгледуваат. Чини околу 20 евра  за една малечка тегла па затоа се поголем дел земјоделци во Војводина почнаа да одгледуваат гуски кои биле многу распространети пред триесетина години.