Има многу симболика во Заедничкото домаќинство на Бугарија и Република Северна Македонија на Берлинскиот процес. Тоа е прв заеднички домаќин од ваков вид од земја-членка на ЕУ и земја од Западен Балкан и е потврда за нашата силна посветеност кон развојот на регионот“.

Ова го истакна премиерот на Бугарија, Бојко Борисов во својот поздравен говор на отворањето на Самитот во Берлин. Бугарскиот премиер потсети дека земјата ја прифатила поканата за заеднички домаќин на иницијативата во 2020 година за време на состанокот во Позњан во јули 2019 година, објави владината прес-служба.

Бевме убедени дека ваквиот потег е природно продолжение на она што беше постигнато за време на бугарското претседателство со Советот на ЕУ во 2018 година и во исто време – 15 години среде Самитот ЕУ-Западен Балкан во Солун, Бугарија се врати на ЕУ агендата европската перспектива на регионот, им рече на лидерите премиерот Борисов.

Премиерот истакна дека денешниот форум беше обележан и со глобална пандемија на КОВИД-19, кој ја блокираше и преврти светската економија, ги оспори темелите на националните системи за здравствена и социјална грижа, но исто така ги разниша нашите вредносни системи.

Оваа пандемија длабоко и неповратно ги промени животите и судбините на луѓето локално, регионално, национално и глобално“, рече Борисов. Според него, без оглед на предизвиците, Софија и Скопје ги здружиле силите за исполнување на поставените цели и приоритети на заедничкото домаќинство. Бугарскиот премиер посочи на подобрување на поврзаноста во сите нејзини аспекти – транспорт, економски, енергетски, дигитален, поврзаност меѓу луѓе со фокус на младите, образованието, безбедноста. Лансирањето на заеднички регионален пазар и Зелена агенда на Западен Балкан и други иницијативи што придонесуваат за подобра соработка и разбирање во регионот се исто така клучни, рече Борисов.

За нас е важно во рамките на Берлинскиот процес да посветиме посебно внимание на развојот на инфраструктурната поврзаност во регионот, бидејќи ова е циркулаторниот систем на Балканот, преку кој живеат и бизнисот и граѓаните“, рече премиерот Бојко Борисов. Тој додаде дека поврзаноста во сите свои аспекти е од суштинско значење за регионот, бидејќи тоа ќе го направи посилен и поконкурентен.

Да не заборавиме дека Западен Балкан заедно претставуваат пазар за околу 20 милиони луѓе. Ова ќе им даде перспектива на младите луѓе кои во моментов емигрираат со брзо темпо и ќе бараат соодветен одговор на демографската криза, регионалната соработка и добрососедските односи , рече Борисов.

Пред лидерите, Борисов посочи дека како заеднички домаќин на Берлинскиот процес, Бугарија е водена од нејзината желба да им помогне на земјите од регионот на патот на нивната евроинтеграција, како и да ги зајакне добрососедските односи, регионалната безбедност и соработка, кои стануваат уште поважни. наспроти позадината на заедничките предизвици.

Борисов им се заблагодари на германската канцеларка Ангела Меркел и премиерот на Република Северна Македонија Зоран Заев за нивното активно учество на важниот форум денес.