По запленувањето на речиси еден тон дрога што отпловил од Еквадор преку Колумбија, шпанските истражители открија дека Балканскиот картел почнал да шверцува кокаин во легални пратки.

Новиот метод истражителите го нарекоа „слеп патник“, бидејќи товарат кокаин на бродови без придружник и потоа се обидуваат да најдат начин да го внесат на пристаништето каде што пристигнува.

Балканскиот картел на овој начин криел дрога во два контејнери кои патувале од Еквадор и привремено застанале во Колумбија, а нивната крајна дестинација била Шпанија.