Обвинителите на Врховниот суд бараат од грчкиот парламент да добие дозвола за кривична истрага во која се вклучени поранешниот премиер Алексис Ципрас и поранешниот правда Алтмин Папангелопулос за наводен заговор за инкриминација на поранешните опозициски политичари во случајот корупција „Новартис“.

Аферата „Новартис“ неколку години ја тресе Грција и во неа се замешани многумина политичари од минатата гарнитура дека примале мито оваа позната фармацевтска компанија од Швајцарија.