Бидејќи бројот на новозаразени во Србија се зголемува српските власти се принудени да бараат алтернативни мерки за сместување на пациентите. По сугестија на кинеските доктори, на белградскиот саем се поставени 3.000 монтажни кревети каде ќе лежат новите случаи.

Но, поради ограничените ресурси таму ќе бидат сместени лицата со полесни симптоми кои брзо ќе влегуваат и по неколку денови оздравени ќе ги заминуваат во своите домови.