Народите ни се блиски, пријателски, владиците ни се блиски, но еве сме застанати на петтиот елемент на историските поглавја што ги отворивме. Четири елементи затворивме, Цар Самоил, Св. Кирил и Методиј, Св. Климент и Наум и верувам дека ќе го решиме прашањето за Гоце Делчев и сетоа тоа ќе биде во духор на заедничката историја. Драго ми е што немаме полемики за македонскиот јазик и држава“, изјави Заев.

Тој очекува Бугарија да биде искрен пријател на Северна Македонија и додаде дека идентитетот и македонскиот јазик се прашања кои се надвор од сите кулоари