Најновите истражувања покажуваат дека ширењето на корона вирусот може да го забави топлото време. Влажното време и високите температури е поврзано со споро напредување  Kovid 19, се наведува во студијата на Институтот во Масачусетс.

90 проценти од случаите до 22 март се во региони со температури од 3 до 17 степени. Односно каде температурите се пониски, посебно во Европа,бројот на случаи се зголемува