Кривичниот суд во Скопје во целост го одобри обвинителниот акт за сообраќајната несреќа што во февруари годинава се случи кај селото Ласкарци, по што е формиран кривично правен предмет, кој преку АКМИС системот ќе биде распределен за натамошно постапување.

„Во однос на повеќе новинарски прашања за обвинителниот акт КО 778/19 поврзан со сообраќајната несреќа која на 13 февруари 2019 година се случи кај селото Ласкарци, ја информираме јавноста дека советот за оценка на обвинителниот акт по разгледување и ценење на фактите и доказите приложени во актот, донесе решение со кое обвинението го одобри во целост“, соопштија од Судот.

По оценетиот обвинителен акт, информираат од Кривичниот суд, формиран е кривично – правен предмет кој согласно АКМИС – системот ќе биде распределен на понатамошно постапување, а отткако ќе биде наложен термин за главна расправа странките и јавноста ќе бидат дополнително известени.

Сопственикот на Дурмо турс, возачот на автобусот и уште петмина се обвинети за несреќата кај Ласкарци во која загинаа 16 патници а 38 беа тешко повредени.