Собранието попладнево експресно го донесе Законот за амнестија за случувањата од 27 април. За гласаа 95 пратеници меѓу кои и на ВМРО-ДПМНЕ.

Законот се однесува на амнестија на обвинетите за организираниот напад на Собранието на 27 април. Според тоа, нема да бидат амнестирано организаторите и подготвувачите на нападот, оние кои извршиле насилство, оние кои носеле фантомки и оружје.

Барањето за амнестија ќе може да се поднесуваат пет дена од носењето на законот.