Измерените податоци на нивото на светско ниво, покажуваат дека Скопје денеска е втор најзагаден град во целиот свет.

Според интернет страната „Eрвижуал“ (Airvisual), којашто собира податоците од мерните станици, со индекс на загадување од 164, Скопје се наожа само зад Дака во Бангладеш.

Во седум часот утрово, во Скопје најзагадено било во Карпош, по што следува Ректоратот и Центар.