Многу држави имале наметната имиња во колонијализмот и никој не им се извинува, но си ги вратија.Уставот го носат и го менуваат граѓаните.Секоја генерација има право на свој устав, коментира професорката Гордана Силјановска Давкова во емисијата „Само интервју“ за новото уставно име

Таа бара да се престане со лажните тез дека меѓународните договори се над Уставот, туку дека тие се само над законите.

Јас лично нема да го употребувам.Не го поткопувам договорот, така како што е во институциите, јас не сум талибанка и вандалка ќе го почитувам тоа секаде.Кога нешто ќе биде бесправно или против правно никнато не може да биде конечно.

Професорката не стравува дека ќе биде ставена на црната листа на САД.

Црна листа на криминал  и корупција разбирам, ама црна листа за слобода на мислење и слободно изразување и право на самоопределување ќе биде малку проблематично.