Претседателот Стево Пендаровски за време на посетата на Шведска најави дека ќе се воведе задолжителна посета на музејот на Холокаустот за сите ученици во основните и средните училишта.

Ова е изненадување ако се знае дека Бугарија од која ни зависи почетокот на преговорите со ЕУ и која од отворањето на Музејот негодува.

Во него се претставени злосторствата на Евреите кои Бугарите ги починиле во Втората светска војна и протерувањето во логорот Треблинка.