Пратеникот Антонио Милошоски на својот Фејсбук дека Македонија ќе увезе 8.5 тони марихуана од африканската држава Лесото. Како што е објавено овие 8.500 килограми медицинска марихуана е најголемиот извоз што го направила оваа мала држава на југот на Африка.

Се уште не се знае кој е увозникот на оваа рекордна пратка и каде дрогата ќе заврши. Лесото е мала сиромашна држава на југот на Африка која излегува на Индискиот океан.

Позната е по производството на дрога и по плантажите со канабис кои се под контрола на државата.

Таа е поранешна британска колонија која стекна независнот во 1966 година. Има два милиони жители а главен град е Масеру.