Зголемувањето на свеста за рани контроли на жените ќе спасат повеќе животи e една од клучните пораки испратени од 11. марш „Напред розово 2019 – чекори против ракот на дојка“ организиран од Здружението „Борка“ и Амбасадата на САД во земјава. Здружението „Борка“ ги повика сите жени да имаат редовни мамографски контроли. Овој карцином, според нив, може да допре еден од пет мажи, па затоа апелираат до оние кои имаат сомнителни симптоми да побараат лекарска помош.

Порака од овој марш испрати и министерот за здравство, Венко Филипче, кој истакна дека сите жени на кои им е потребен третман по операцијата или се уште не биле подложени на операција, сега ја имаат соодветната опрема, вклучувајќи ја целата потребна терапија.

Американската амбасадорка во земјава, Кејет Мери Брнз, рече дека целта на кампањата е да се подигне свеста за оваа болест и да се информираат за раните контроли, за кои таа смета оти се од примарно значење во борбата против ракот на дојка.

Според Институтот за јавно здравје, секоја осма жена во земјава има или имала рак на дојка. Од анализите. на секои 100.000 жени, во последните три години зачестеноста на оваа болест достигна 30% од прегледите, што го прави ракот на дојка меѓу најсмртоносните заболувања во земјава.